Fotoğraf:Kerem Yücel / Elbistan Termik Santrali
HEAL Türkiye Sağlık ve Enerji Politikası Kıdemli Danışmanı ve raporun baş yazarı Heather Gacal, kurulu gücü olan yaklaşık 19 bin megavat kömürü ve buna ek olarak Türkiye'de 33 bin megawatt 30 yeni kömürün termik santral projesinde bulduğunu belirterek, "Ortalama ömür Bu santrallerin sayısı en az 40 yıldır. Bu nedenle, her yeni kömürlü termik santral, yıllarca insan sağlığına zarar veren emisyonların kilitlenmesine yol açacaktır. Bu, diğer sektörlerin hava kirletici emisyonlarını azaltma çabalarını da boşa çıkarmaktadır. Gacal, hava kirliliğine neden olan kömürlü termik santrallerin bir kısmının filtrelendiğini belirlediklerini, ancak en iyi filtre sistemlerinin bile kronik hava kirliliğine çözüm olmadığını belirlediklerini, çünkü bacalardan salınan hava kirleticileri sadece nokta.
Doç. Türkiye'de hükümetin termik santrallerdeki emisyon oranlarını hızlı bir şekilde bildirmesi gerektiğini belirterek, kuruluşların sağlık ve tıp alanında bu konuda daha çok çalışma yapması gerektiğini söyledi.
Yavuz, enerji, iklim ve temiz hava konularında karar verirken devletlerin masasında sağlık bakanlığı gibi aktörlerin olması gerektiğini de kaydetti.
Londra merkezli, iklim ve enerjiye dayalı bağımsız düşünce kuruluşunun "Avrupa Enerji Sektörü 2020" başlıklı raporuna göre, Avrupa Birliği Türkiye'de (AB) elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların oranı, fosil yakıtları geride bırakarak ilk sıraya yükseldi. geçen yıl ilk kez.
Rapora göre AB'nin elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların oranı 2019'da yüzde 34 iken geçen yıl yüzde 38'e yükseldi. . Bu dönemde fosil yakıtlar, elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakları takip etti. Fosil yakıtların 2019 yılında yüzde 40 payı geçen yıl yüzde 37'ye geriledi.
Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen rüzgar santrallerinin payı yüzde 14, hidroelektrik santrallerin payı yüzde 13, biyoenerjinin payı yüzde 6, güneş santrallerinin payı ise yüzde 5. olmuş.