
LeMan Dergisi'nden Karikatür Savunması: Bize Leke Sürmeyin!
LeMan Dergisi, son sayısında yer alan ve tartışmalara neden olan bir karikatür üzerine yoğun eleştirilere maruz kaldı. Karikatürde, bombalanan bir şehrin üzerinde Hz. Musa ile birlikte tasvir edilen bir figürün Hz. Muhammed olduğu iddiaları üzerine dergi, yazılı bir açıklama yaparak kendini savundu. Dergi, söz konusu çizimin Hz. Muhammed'i tasvir etmediğini, İsrail bombardımanında hayatını kaybeden ve adı Muhammed olan bir Müslümanı konu aldığını belirtti.
LeMan'dan Açıklama: "Lekeyi Kabul Etmiyoruz!"
Dergiden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu karikatür bir Hz. Muhammed (SAV) karikatürü değildir. Eserde, İsrail bombardımanında hayatını kaybeden bir Müslümanın adı Muhammed olarak kurgulanmıştır. İslam dünyasında 200 milyondan fazla kişinin adı Muhammed’dir. Çizimde Hz. Muhammed’e yönelik hiçbir gönderme bulunmamaktadır.” LeMan, bu açıklama ile karikatürün yanlış anlaşıldığını ve dini değerlere hakaret amacı taşımadığını vurguladı.
LeMan ayrıca, kendilerini protesto edenlere de seslenerek, "Kardeşlerimizi bizi doğru şekilde anlamaya davet ediyoruz" dedi. Dergi, geçmişte Mavi Marmara gibi birçok hassas konuda kapak yaptığını hatırlatarak, vicdanlarının ve inançlarının sorgulanmaması gerektiğini savundu. Açıklamada, "Provokasyonlar sonucu incindiğini düşündüğümüz iyi niyetli okurlarımızdan özür diliyoruz" ifadesi de yer aldı.
Soruşturma ve Gözaltılar
Tartışmaların büyümesi üzerine Adalet Bakanlığı, karikatür hakkında "dini değerleri alenen aşağılama" gerekçesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, karikatürün çizeri D.P. gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, derginin ilgili sayısının toplatılmasına ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesi için çalışma başlattı.
LeMan, yaşanan gelişmeler üzerine X hesabından yaptığı açıklamada, karikatürün amacının İsrail tarafından öldürülen bir Müslümanı konu alarak mazlum halkın haklılığını çizmek olduğunu yineledi. Dergi, "Bize sürülen lekeyi kabul etmiyoruz zira Peygamber efendimizin tasviri yoktur. Karikatürü böyle yorumlamak için çok kötü niyetli olmak lazım" ifadelerini kullandı.
LeMan Dergisi'nin karikatür savunması ve ardından yaşanan hukuki süreç, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve dini değerlere saygı arasındaki hassas dengeyi bir kez daha gündeme getirdi. Olayın yankıları sürerken, toplumun farklı kesimlerinden farklı yorumlar gelmeye devam ediyor.