İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin canlı türleri üzerindeki etkilerini araştıran bir grup bilim insanı, küresel ısınma sonucunda özellikle soğuk iklimlerde yaşayan türler arasında bulaşıcı hastalıkların artacağı sonucuna vardı.
Güney Florida, Wisconsin-Madison ve Notre Dame Üniversitelerinde çalışan araştırmacılar, “Uyumsuzluk teorisi” üzerine yaptıkları araştırmada 1.381 farklı türü inceledi. Termal uyumsuzluk teorisi, soğuk iklimlerde yaşamaya alışkın türlerin, sıcak iklimlerde karşılaştıklarında bulaşıcı hastalıklardan daha sık muzdarip olacağını savunuyor. Aynı teoriye göre benzer bir durum sıcak iklimde yaşayan ancak soğuk havaya maruz kalan canlılar için de geçerlidir. 50 yıllık bir dönemi kapsayan ve böceklerden büyük memelilere kadar geniş bir yelpazede hayvan türlerini içeren çalışmada neler olduğunu inceledi. Isıl uyumsuzluk teorisindeki fikirlerin doğruluğunu teyit eden çalışma, soğuk iklimlerde yaşayan canlıların, sıcak bölgelerde yaşayan hayvanlara göre zıt iklim koşullarında bulaşıcı hastalıklara daha fazla maruz kaldığını ortaya koydu. Sözü edilen durum soğukkanlı hayvanlarda daha yaygındı.
Gelecek dönemler için elde ettikleri verileri test eden araştırmacılar, kuzey yarımkürenin ısınmasıyla soğuk bölgelerde yaşayan canlıların virüs, mantar, bakteri ve parazitlerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklara daha çok yakalanacağını ortaya çıkardı. Söz konusu durum aynı zamanda insanlığı ilgilendiren mesajlar da içermektedir. Hayvan türleri arasında bulaşıcı hastalık oranlarının artması nedeniyle insanlığın da bu hastalıklardan nasibini alabileceği belirtiliyor.