NASA'nın Perseverance uzay aracı, bize Mars'ta çekilmiş görüntüleri tüm hızıyla göndermeye devam ediyor. Peki bu görüntüler nasıl çekiliyor? Görüntüleri bize ulaştırmak için hangi teknolojiler kullanılıyor?
NASA kısa süre önce uzay tarihi için bir başka önemli görevi başarıyla tamamladı. ABD uzay ajansı, Temmuz 2020'de fırlattığı Perseverance uzay aracını Mars yüzeyine başarıyla fırlattı. Başarılı inişin ardından ilk görüntüler yayınlandı ve bugün uzay aracının Mars'a indiği anın videosu paylaşıldı.
NASA tarafından paylaşılan videoda Perseverance uzay aracındaki kameralardan alınan görüntüler yer alıyordu. Ancak, Mars gezegeninden sesler duyabildik. Peki NASA, bizden 470 milyon kilometre uzakta olan Mars'ta çekilen görüntüleri ve sesleri nasıl iletti?
Görüntüler nasıl çekildi?
Elbette gördüğümüz görüntüler Mars'tan ilk görüntüler değildi. Ancak Perseverance tarafından çekilen görüntüler, 20 MP kameralar kullanarak gezegeni ilk kez bu kadar net görmemizi sağladı. Gördüğümüz görüntülerin arkasında 23 kamera vardı. Bu kameralardan yedisi, araca yalnızca gezegenin giriş, iniş ve iniş aşamalarını kaydetmek için eklendi. Uzay aracının üzerindeki kameralar sayesinde yukarıda görebileceğimiz heyecan verici iniş görüntülerine rastladık. Yeni net görüntüler sayesinde, NASA'nın bilim adamları, bir sonraki Mars görevinde kullanılacak uzay aracının iniş aşamasına daha iyi hazırlanma fırsatına sahip olacak.
360 derece fotoğraf nasıl oluşturuldu?
NASA yalnızca Mars yüzeyinden iniş görüntüleri değil, aynı zamanda bir Azim de gördü. Ayrıca uzay aracının tepesinden çekilmiş 360 derecelik bir fotoğraf paylaştı. Yukarıda gördüğümüz bu fotoğraf (bu bağlantıya tıklayarak açıkça görebilirsiniz) araçta Navcam isimli kamera tarafından çekilmiştir. Bu 360 derecelik görüntü, birden fazla fotoğrafı tek bir fotoğrafta birleştirerek ortaya çıktı.
Fotoğraflar dünyaya nasıl taşındı?
Fotoğraf çekmek başlı başına teknik bir problemken bu fotoğrafları gezegenimize ulaştırmak çözülmesi gereken sorunlardan biriydi. Bu noktada NASA'nın MAVEN adlı uydusu devreye giriyor. Yaklaşık 6,5 yıldır Mars'ın etrafında dolaşan bu uydu, Perseverance görevinde telekomünikasyon sağlamak açısından büyük önem taşıyor.
MAVEN, ultra yüksek frekanslı radyo vericisini kullanarak verileri Dünya'ya maksimum 2.048 kbps hızında iletir. Uzay aracı, verileri başarılı bir şekilde göndermek için geçen yıl hesaplanmış bir yörünge konumuna taşındı. Ancak uzay aracının iletim hızının yavaş olması, NASA'nın farklı bir çözüm bulmasına da neden oldu.