Türkiye'de 100 puanın üzerinde 32 puan, 195 ülke "özgürlük" sıralamasında 146'nc sırada yer aldı.
Finlandiya, Norveç ve İsveç 100 puan ilk sırada yer alırken, uzun yıllar Suriye'deki iç savaş 1 puanla son sırada yer alıyor.
Türkmenistan, Eritre ve Güney Sudan 2 puanla son sırada yer alıyor.
Euronews Türk, son 10 yılda Türkiye'nin kaybettiği toplam 31 puanla raporu aktarırken, Afrika ülkeleri Mali'den sonra dünyada özgürlük konumunda en aşağıda yer aldı.
Türkiye raporu ile ilgili bölümde, "muhalefet siyasetçileri, sivil toplum örgütü üyeleri, bağımsız gazeteciler ve 2020 boyunca Ankara'nın dış politikasını eleştirenlere yönelik kovuşturma ve taciz kampanyası boyunca devam eden" vurgulanmıştır. içinde
Özgürlük Evi raporu, Türkiye Mahkemesi Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın tahliyesine ilişkin kararları uygulamayı reddetti; Ankara'da onlarca hdp'le kayyım ataması, haber kaynaklarının kalıcı olarak kapatılması, gazetecilerin tutuklanması ve demokrasiye zarar verilmesi, akademik özgürlüğün zayıflaması ve özgürlükleri kısıtlayan önemli faktörler olarak görüldü.
başta televizyon kanalları olmak üzere Türkiye'deki ana akım medya, hükümetin duruşu Bazı bağımsız gazete ve internet sitelerinin faaliyetlerine devam etmelerine rağmen büyük bir siyasi baskı altında oldukları belirtildi.
Ayrıca insanların sosyal medyada da yakından takip edildiği belirtildi.
Örneğin geçen yıl yüzlerce sosyal medya kullanıcısının Kovid-19 salgını ile ilgili "kışkırtıcı" paylaşımlar nedeniyle gözaltına alındığı, bir kısmının ise ekonomi, terörizm veya askeri gibi konularda görüşlerini ifade ettikleri için gözaltına alındığı veya kovuşturulduğu kaydedildi. operasyonlar.
Genel puan:32 (0 en düşük 100 en yüksek)
Siyasi Haklar:16/40
Medeni Haklar:16/60
Freedom House, ülkelerin vatandaşlarına sağladığı internet özgürlüğünü de ayrıntılı olarak ele aldı. Raporun Türkiye bölümünde, "Bu yıl hükümetin sosyal medya platformları internet özgürlüğüyle geçici olarak engellendi ve birçok temel hizmet kullanıcısı ile araca erişimden mahrum bırakılma Türkiye'de düşüşe geçti" ifadeleri kullanıldı.
Raporda, "Hükümet, sosyal medya şirketleri için içerik kaldırma talepleri gibi, bu şirketlere önlemlere cevap vermeleri için ülke içinde temsilci bulundurmalarını zorunlu kılarak bu şirketlere katı kısıtlamalar getiren baskıcı bir yasayı onayladığı iddia edildi.
Genel olarak puan:35 (en yüksek puan 100)
Erişim Engelleri:13/25
İçerik Sınırlamaları:11/25
Kullanıcı Hakları İhlalleri:11/40