Samsung, yapay zeka sektörünün gelişmesini sağlayacak yeni bir bellek yongasını duyurdu. "HBM-PIM" olarak adlandırılan bu yonga, yapay zeka işlemenin hızını ikiye katlayabilir ve enerji tüketimini yüzde 70'e kadar azaltabilir. Yapay zeka sektörü yılın ikinci yarısından itibaren bu çipi resmi olarak kullanacak.
Güney Koreli teknoloji devi Samsung, bugün yapay zeka sektörünü geliştirmek için çok önemli bir açıklama yaptı. Yapay zeka işleme desteği ile dünyanın ilk yüksek bant genişliğine sahip bellek yongasını (HBM) geliştirdiğini açıklayan şirket, bu yonga ile yapay zeka işlemenin hızını artırırken güç tüketimini de önemli ölçüde azaltacak. Samsung ürettiği çipe "HBM-PIM" adını verdi. HBM'nin ne anlama geldiğinden zaten bahsetmiştik. Peki PIM ne anlama geliyor? Bu ifadeye teknolojide bellek işleme denir. Mantık tabanlı işlem birimleri bulunan PIM bölümü, yapay zekanın işlem hızını iki kattan fazla artırıyor. Bütün bunlar olurken sistemin enerji tüketimi yüzde 70 oranında azalıyor.
Samsung, HBM-PIM ile bilgi işlem sunucularını ve yapay zeka uygulamalarını uçuracak
Samsung'un ürettiği bellek yongasının günlük kullanıcılar için olmadığını açıkça ifade edebiliriz. Samsung tarafından yapılan açıklamalarda bu ürünün yüksek performans gerektiren bilgi işlem sunucularında ve yapay zeka uygulamalarında kullanılacağı belirtiliyor. Her neyse, bellek yongasının üretim mimarisi de standart bilgisayarlara göre önemli farklılıklar içeriyor. Örneğin standart bilgisayarlar; bellek ve işleme işlemlerini ayırırlar. Bu, yoğun veri aktarımları sırasında gecikmeyi artırır. HBM-PIM bu durumu ortadan kaldırır. Ek olarak, bu bellek yongası önceki nesil HBM arayüzüyle uyumludur. Bu, şirketlerin mevcut donanım ve yazılımlarını tamamen değiştirmeden HBM-PIM'e geçebileceği anlamına gelir.