40 yıldan fazla bir süredir uzayda insanlığın gözü görevi gören Voyager sondaları, yıldızlararası uzayda elektron patlamaları tespit etti. Yapılan keşif bir ilk.
70'lerde NASA tarafından fırlatılan iki Voyager sondası, şu anda Güneş Sisteminin dışındaki yıldızlararası uzayda geziniyor. Lansmandan bu yana 40 yıldan fazla bir süre geçti, ancak sondalar hala yeni keşifler yapıyor. Son keşifleri, güneşin kozmik ışınlarından güç alan yeni bir elektron patlaması türünün keşfiydi. Patlamalar, Güneş'ten gelen şok dalgaları tarafından itilen ışık hızına yakın hızlarda hareket eden elektronlardan oluşur. Konuyla ilgili olarak, çalışmanın yazarlarından Profesör Don Gurnett, "Şok dalgalarının parçacıkları hızlandırdığı fikri yeni değil. [Ama] onu yeni bir diyarda tespit ettik:yıldızlararası ortam, ki bu çok benzer süreçlerin gözlemlendiği güneş rüzgarından farklı. "
Elektron patlamalarının ilk aşaması koronal kütle atımı ile gerçekleşir. Bu güneş patlamaları uzaya büyük miktarda aşırı sıcak plazma fırlatır ve Güneş Sisteminden çıkan şok dalgaları yaratır. Ortaya çıkan elektron patlaması, şok dalgasından bile daha hızlıdır. Iowa Üniversitesi'nin yayınında "Fizikçiler, yıldızlararası ortamdaki bu elektronların şok dalgasının kenarındaki gelişmiş bir manyetik alandan yansıdığına ve ardından şok dalgasının hareketiyle hızlandığına inanıyor" ifadeleri yer aldı. Bilim adamları bu şok dalgalarını ilk kez yıldızlar arasındaki boşlukta gözlemlediler. Bu başarıda büyük rol oynayan Voyager sondaları, bu dalgaları Güneş Sistemi'nin dışında bile Dünya'dan uzağa giderken tespit edebildi.