Dijital Hizmetler Yasası, büyük teknoloji devlerinin platformlardaki hakimiyetini azaltmayı amaçlamaktadır. Nitekim şirketlerin bundan memnun kalmayacağı kesin. Bildiğiniz gibi, App Store ve Play Store gibi uygulama mağazaları da önceden yüklenmiş olarak gelir. Ancak bu platformların kanuna dahil edilip edilmeyeceği belli değil. Avrupa Birliği şu anda bu sorunu çözmek için işletmeler ve müşterilerle iletişim halindedir. Dijital Hizmetler Yasası olarak adlandırılan yeni yasa tasarısı, Apple, Google, Facebook ve Amazon gibi devleri, müşteri verilerini iş ihtiyaçları için kullanmak istedikleri sürece diğer teknoloji şirketleriyle paylaşmaya zorlayacak. Yasa aynı zamanda şirketlerin kullanıcılarından ne kadar veri toplamasına ve kullanmasına izin verileceğini de sınırlayacak. Örnek olarak, bir reklam platformunun müşteri verilerini reklam hizmetleri dışında herhangi bir amaçla kullanmasına izin verilmeyecektir.
Bu yasa kabul edilir ve uygulanırsa, platformların uygulamaları telefonlarına ve bilgisayarlarına önceden yüklemesine yönelik kısıtlamalar olacaktır. Bu taslak erken bir aşamadadır ve nihai şekil değişebilir. Ancak bu yasa ile akıllı telefon, bilgisayar ve hatta konsol üreticilerinin ürünleri satışa sunulmadan önce herhangi bir yazılımı önceden yüklemesine izin verilmeyecek. Ayrıca daha sonra kurulmaya zorlanan bir yazılım varsa aynı süreç çalışacaktır.
Avrupa Birliği'nin dijital ortam için üzerinde çalıştığı yasalar ile şirketlerin haksız rekabeti engellenebilir, kullanıcı verilerinin paylaşımına kısıtlamalar getirilebilir.
Avrupa Birliği, teknoloji şirketlerinin önceden uygulama yüklemelerini yasaklayabilir ve onlara rekabet için eşit fırsatlar verecek yeni bir yasa üzerinde çalışmaktadır.