Japonya Uzay Araştırma Örgütü'nün (JAXA) ünlü uzay aracı Hayabusa 2, altı yıllık uzun bir uzay macerasının ardından nihayet evine dönüyor. JAXA'nın açıklamasına göre, yaklaşık bir buçuk yıl boyunca 'Kozmik Elmas' lakaplı Ryugu asteroidinde kalan ve asteroidin yüzeyinden örnek malzemeler toplayan uzay aracı 6 Aralık'ta Dünya'ya varacak.
Bu, asteroidden örnek malzemeler toplamak ve onu Dünya'ya getirmekti. Hayabusa, Ryugu'da yaklaşık bir buçuk yıl kaldığı süre boyunca bu görevi kusursuz bir şekilde yerine getirdi. Devasa sonda ayrıca asteroit bombardımanı gibi bazı ilginç operasyonlar gerçekleştirdi ve yüzeyden en az 100 miligramlık örnekler topladı.
Hayabusa2 önümüzdeki 6 Aralık'ta Dünya'ya yaklaşacak ve toplanan bu örnekleri Dünya'ya bırakacak. Örneklerin Avustralya'ya inmesi bekleniyor. Bu arada Hayabusa2 yüzeye inmeyecektir. Altı yıldır uzayda bulunan dev sonda, numuneleri bıraktıktan sonra uzayda yalnız macerasına devam edecek.
JAXA şimdi Hayabusa 2'nin geleceği için bazı rotalar belirledi. Uzay aracının 2026 ve 2031'de iki farklı asteroide yaklaşması bekleniyor. Bu görevler elbette daha küçük olacak çünkü Hayabusa'nın tasarım hedeflerine dahil değiller. Hayabusa ana görevini çoktan tamamladığı için bu ekstra görevler pastadaki çilek olarak düşünülebilir.
JAXA, Hayabusa2'yi 3 Aralık 2014'te uzaya fırlattı. Yaklaşık üç buçuk yıllık uzun yolculuktan sonra, uzay aracı Haziran 2018'de Ryugu'nun yörüngesine başarıyla indi. Daha sonra Hayabusa, yaklaşık bir buçuk yıl boyunca Ryugu'yu tüm ayrıntılarıyla inceledi. en iyi iniş alanlarını belirlediler ve çok sayıda numune topladılar. Bilimsel olarak inanılmaz verimli bir misyonu başarıyla tamamlayan Hayabusa'nın altı yılda uzayda 5,24 milyar kilometre yol kat ettiği belirtildi. Yaklaşık 6 milyar yaşında olan Ryugu'nun, Güneş Sistemindeki yaşamın yapı taşları olan organik maddeler içerdiği düşünülüyor. Japon bilim adamları, Ryugu'dan getirilecek örneklerin Güneş Sistemi'nin oluşumu ve evrimi hakkında çok önemli bilgiler sağlayabileceğini belirtti.