Teknolojideki son gelişmeler futbolu form olarak geliştirir ve yeniler. Futbolda kullanılabilen teknolojik sistemler birçok ülkede kurulmaktadır. Futbol, günümüz teknolojilerinin kullanımı ve yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla birlikte farkında olmadan ayrı bir endüstrinin kapılarını açmaktadır.
Son 10 yılda futbol teknolojisinde devrim niteliğinde gelişmeler yaşandı. Futbolun ruhunu öldürdüğü gerekçesiyle bu gelişmelere karşı çıkan teknoloji, artık bu milyarlarca dolarlık endüstrinin vazgeçilmez bir parçası. Teknolojinin de etkisiyle her zamankinden daha matematiksel hale gelen futbol, aslında biraz da konsol oyunlarına benzemeye başladı. Borusuz sanayi olarak bilinen bu sektörde kullanılan, maç izlerken bile fark etmediğimiz teknolojileri listeledik. Bakalım birlikte neyimiz var.
Futbol sahalarında teknolojiler:
Gol Kontrolü 4D GoalRef Hawk-Eye Viper Pod Kinexon ONE Viper Pod Playertek Pod, Smart ball miCoach, Video Yardımcı Hakem (VAR),
Tüm alanı üç boyutta tarayan Hedef Kontrolü 4D:
Sistem, kale çizgisine yaklaşan topun konumunu sürekli olarak algılar. ve X, Y ve Z koordinatlarını kullanarak üç boyutu otomatik olarak yakalar. Oyuncuları, hakemleri ve diğer nesneleri ayıran sistem, sahadaki her şeyin üç boyutlu konumlarını sahanın koordinat sistemine birkaç milimetre hassasiyetle yerleştirir. Top çizgiyi tamamen geçtiğinde, merkezi analiz ünitesi 1 saniyeden daha kısa bir süre içinde hakemin saatine şifreli bir sinyal gönderir. Sistem standart gollerin ve topun kullanıldığı maçlarda başarılı sonuçlar vermektedir. GoalRef'in attığı her golü kabul eden sistem:GoalRef'in çalışma prensibi temelde topun içine yerleştirilmiş bir elektronik devre ve kalenin etrafındaki düşük frekanslı bir manyetik alana dayanmaktadır. Kale direklerine yerleştirilen bobinler, manyetik alandaki herhangi bir değişikliği tespit eder ve topun çizgiyi geçip geçmediğini tespit eder. Sistem bir gol tespit ettiği takdirde, kol saatlerine şifreli olarak gönderdiği radyo dalgaları aracılığıyla maç görevlilerine anında mesaj gönderir.
Hakemi anlık olarak uyaran ve gol verilerinin takibini sağlayan Hawk-Eye (Gol Çizgisi Teknolojisi). Nirengi hesaplamasına göre. Topu, oyun alanını farklı açılardan gören yüksek hızlı kameralar izliyor. Mevcut yazılım, görüntüdeki topa karşılık gelen pikselleri tanımlayarak her karedeki topun konumunu hesaplar. Ayrıca, bazı kameralar topu göremiyorsa, yazılım topun nereye gideceğini tahmin edebilir.
Topun ardından tüm görüntüler kaydedilir ve bu veriler daha sonra istatistiklerde ve oyun analizlerinde kullanılabilir. Hawk-Eye sistemi kurulursa, stadyumdaki her gol için yedi kamera yerleştirilmesi önerildi. Sistem gerçek zamanlı olarak çalıştığı için hakemi anında uyarmak mümkündür. GPS, hareket dedektörü ve kalp atış hızı ölçer taşır. Böylelikle mesafe, hız, ivme yanında adım dengesi, nabız gibi ölçümler yapabilmektedir. Viper Pod'un bir diğer farkı da çarpışmaları takip edebilmesi ve oyuncuların anlık yorgunluğunu puanlayabilmesidir. Böylelikle oyuncu değişikliği için doğru kararı vermeyi ve uzun vadede en uygun oyuncuların kim olduğunu anlamayı kolaylaştırır.
Koçların asistanı Kinexon ONE:
Oyunlarda ve antrenmanlarda oyuncuları ve takım performansını, taktikleri analiz edip ölçen Kinexon ONE, hedeflere ulaşmak için doğru egzersiz egzersizlerinin yapılmasını mümkün kılıyor. Oyuncuların tam potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için önde gelen spor bilimcileri, antrenörler ve spor dernekleri tarafından geliştirilen ve önerilen çeşitli egzersizler içerir.
Kim koştu ve kaç tane yanlış geçiş kaydedildi:Playertek Pod
Artık istatistikler her yerde. Sadece teknik direktörler değil, yayıncılar da birçok istatistiğe erişir ve hatta bunları görüntüler. Artık bir futbol maçında kimin ne kadar uzağa koştuğu, kaç doğru pas, kaç yanlış pas olduğu gibi temel bilgilere ve oyunun ağırlığını gösteren ısı haritaları gibi gelişmiş verilere sahibiz. Kendi oyununuzu analiz etmek isterseniz Playertek Pod adlı cihazı kullanarak sahada bulunduğunuz yerlere göre ısı haritası oluşturabilir ve ne kadar süre koştuğunuzu öğrenebilirsiniz.
Playertek Pod'u yerleştirip maçınızı tamamladıktan sonra cihazı eşleştirmeniz gerekir. Web uygulamasının yanı sıra Android ve iOS cihazlarla uyumlu mobil uygulamalar da bulunmaktadır. Eşleştirmeden sonra veriler görüntülenir. İOS cihazınız için uygulamayı buraya tıklayarak, Android cihazınız için ise buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Adidas miCoach'tan FIFA onaylı bir akıllı top:
Bu alandaki ilk modern teknolojilerden biri akıllı topdu. Adidas'ın birkaç yıl önce piyasaya sürdüğü miCoach, FIFA onaylı bir akıllı top. İçeride hızı, dönüşü, vuruş sertliğini ve uçuş yolunu algılayabilen sensörler var. Topun nereden vurulduğunu, ne kadar sert vurulduğunu ve ona ne olduğunu görerek, oyuncunun son vuruşlarını, orta vuruşlarını, hatta serbest vuruşlar ve köşeler gibi ölü toplara yapılan vuruşları yeniden biçimlendirmek mümkündür.
Tartışmalarıyla, Video Yardımcı Hakem (VAR) elde etmek de mümkündür:
Saha dışındaki bir odada ve maçı takip eden hakem ve teknik personel ekibi içerisinde farklı açılardan kayıt yapan çok sayıda ekran ve kamera bulunmaktadır. Bu kişiler, hakemin net göremediği veya yorumlamakta zorlandığı maç devam ederken en yakın kararı vermesine yardımcı olur.
2018 Dünya Kupası ile yaygınlaşmaya başlayan bu sistem, futbolu kimilerine göre çok daha adil hale getirirken kimileri için anlık heyecanı ortadan kaldırarak izlenemez hale getiriyor. VAR yeterince teknolojik mi?
IFAB, VAR'ın işletilmesine ilişkin el kitabında VAR'ın teknolojik altyapısı için temel gereksinimleri ana hatlarıyla belirtir. 4K çözünürlüklü, ağır çekim özelliğine sahip en az 8 kamera ihtiyacına işaret eden belgede daha fazla ayrıntı yer almıyor. Bu açıdan bakıldığında VAR sisteminin günümüz teknoloji şartlarının gerisinde olduğunu söylemek gerekir. IFAB, bu konudaki tavrını “doğru kararı vermek hızdan daha önemlidir” diyerek ifade etmektedir. Ancak VAR uygulamasından sonra oyun akışının kesintiye uğradığı tartışılmaz bir gerçektir. Özellikle gol ve ceza gibi durumlarda sistemin neden olduğu bekleme, oyunun heyecanını bir nebze olsun engelliyor.