Bursa Otomotiv Sanayii İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde geliştirilen akıllı telefon uygulaması, öğretmen ve öğrencilerin aynı ortamda sanal gerçeklik gözlükleri ile etkileşim kurmasını sağlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen 36 meslek lisesinden biri olan okulda yerel ve ulusal altyapıya sahip olacak okulda bilgi teknolojileri öğretmeni Müjdehan Örs Filiz tarafından tasarlanan "Giyilebilir 7/24 Eğitim Projesi" ile ( MEB) 20 ilde uzaktan eğitimde verimliliğin artırılması hedeflenmektedir.
Proje kapsamında geliştirilen yazılım akıllı telefonlara yüklendikten sonra öğretmenler ve öğrenciler internet üzerinden sanal gerçeklik gözlükleri ile birbirlerine bağlanıyorlar.
Laboratuar, coğrafi konumlar, uzay gibi modellenen ve çizilen herhangi bir alanda evlerinden bağlanan öğrenciler, öğretmenleriyle aynı ortamda etkileşim kurma olanağına sahip olurlar.
Proje için patent başvurusunda da bulunan Müjdehan Örs Filiz, AA muhabirine sistemin detaylarını anlattı.
Mesleki eğitime değer katmak için çalışıyorlar. Filiz, projesinin uzaktan eğitimi dijital gerçeklikte yapmayı hedeflediğini belirtti.
Canlı derste pek çok konunun öğretilebileceğini ancak üç boyutlu ürünler gibi konuların tam olarak aktarılamadığını belirten Filiz, şöyle devam etti:
"Örneğin, köşegen veya sinüs eğrisi bunları öğrencilere açıklamaktır. Üç boyutlu sistemler kullanmak gerekir. Halihazırda kullanılan sistemler çift yönlü değil tek yönlüdür. Öğrenci ve öğretmenleri aynı yere götürmez. Aynı zamanda. Öğretmenler ve öğrenciler salgın nedeniyle yayında, ancak etkileşimleri çok düşük.Projemizde öğrenci ve öğretmenleri sanal gerçeklik unsurları ile aynı yerde buluşturuyoruz. Çalışmamız öğretmen ve öğrenci içindir Üç boyutlu maddeyi aynı anda tutup senkronize bir şekilde kullanmak, böylece etkileşimin artmasını sağlıyoruz.Aynı zamanda dezavantajlı nüfusun eğitime ulaşması için büyük bir atılım olan proje de oldukça yaşça daha büyük ve eğitim hakkını kaybetmiş kişilerin her an her yerden eğitim alabilmeleri açısından önemli. "
– "Öğrenci, öğretmeni ile dolaşıp soru sorabilecek"
Scion ile istişare içinde hareket ettiklerini ifade ederek, projenin birçok yerden destek aldığını söyledi.
Scion, "Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavite Yantaç bize büyük destek oldu ve kinect cihazını kullanmamızı sağladı. Bu şekilde tüm vücut hatlarımızın sanal gerçeklikte olmasını sağladık."
Tarih derslerinde savaş alanını modelleyerek öğrenci ve öğretmenlerin sanal gerçeklik gözlüklerine dahil olabileceklerini belirten Filiz, öğretilen konunun daha kalıcı hale gelebileceğine dikkat çekti.
Kullanılabileceği bilgisini verdi. gerçeklik gözlükleri, Filiz, "Sisteme giriş yapanlar birbirini görebilir. Aynı zamanda 20 öğrenci çalışmamızda aynı ortama girebilmektedir. Sistemde çizdiklerimizi iki boyutlu olarak öğrencilere daha iyi göstermeyi hedefliyoruz. Örneğin tarih ve coğrafya derslerinin bir araya gelebileceği ortamlar olacaktır. Öğrenci, öğretmeni ile eşzamanlı olarak aynı ortamda seyahat ederek ve sorularını sorarak dersi öğrenecektir. Dedi.
– "Uzaktan eğitim günümüzde karşılığını veren bir değere sahip."
Sezer, Ar-Ge merkezlerini yüksek teknoloji ile donatmak ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek çalışmalar yapmak istediklerini belirtti.
"Çalışmalarımız Milli Eğitim Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Bursa Otomotiv Sanayii İhracatçıları Birliği tarafından da desteklenmektedir. Bu konuda üretilen projelerimizin marka ve patentleri alınmıştır. Ar-Ge merkezimizde yapılan çalışmalar, yapılmayan merkezlerdir. sadece kendi okul öğrencilerimiz ve çevre okullardaki çocuklarımız eğitim alabilir, çalışabilir, proje fikirleri geliştirebilir ve destek bulabilir. Hedefimiz milli teknoloji ve güçlü sanayi.
Milli Eğitim Bakanlığı projelerimizi desteklenmeye değer buldu. Giyilebilir eğitimimiz proje onlardan biri ve çok önemsediğimiz bir proje. Zamanın ihtiyaçlarına tam olarak uyan ve uzaktan eğitimin yoğun olduğu bu günlerde değerli bir değeri var.Artık çocuklarımız bir meslek öğrenmiş olacaklar. Olayı izlemek yerine pekiştirilmiş bir sanal gerçeklik ile yaşarken nesnelerin sertliğini ve sıcaklığını hissedebilecek düzeyde eğitim ve tarih eğitimi ekranda e-on-one. Projeyi geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. "